![](https://i2.wp.com/fotowedrownik.pl/wp-content/uploads/2021/08/chleb_b02.jpg?ssl=1)
![](https://i0.wp.com/fotowedrownik.pl/wp-content/uploads/2021/08/chleb_b03.jpg?ssl=1)
![](https://i0.wp.com/fotowedrownik.pl/wp-content/uploads/2021/08/chleb_b04.jpg?ssl=1)
Chyba najsmaczniejszy. Takie wypiekanie pieczywa jest dziś dość rzadkie i oprócz specjalnego pieca wymaga umiejętności i zaangażowania. Wystarczy powiedzieć, że rozgrzanie pieca chlebowego trwa sporo czasu, a temperatura w nim powinna osiągnąć ok. 600° C. Od tego momentu trzeba poczekać kilka godzin. Chleb potrzebuje temperatury ok. 250° C. Wtedy wkłada się ciasto do pieca, w którym wypieka się piękny chleb. Po wyjęciu go, można jeszcze włożyć do pieca ciasto w blaszce, a na końcu np. wysuszyć owoce na zimę albo upiec jakieś smaczne mięsko.
Czasami tak wypieczony chleb można kupić, np. na imprezie zorganizowanej przez Muzeum Narodowym Rolnictwa w Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, niedaleko Poznania.
Do zobaczenia i smacznego.