Skip to content
Menu
Fotowędrownik
  • Kontakt i współpraca
  • Nawigowanie po blogu
  • Newsletter
  • O mnie i plany
  • Wizja
Fotowędrownik

Mrożenie truskawek

Opublikowano 4 czerwca 202510 lipca 2025

Ostatnio zdarzyła się okazja i za sprawą syna kupiliśmy 6 kg truskawek. Świeżo zebrane z pola i ze „zdrowej” okolicy. Dowiezione do domu koło godziny 21-szej.

W większości miały zostać zamrożone. Niby to proste, ale jest też kilka zasad postępowania. Nasze truskawki mają być lepsze i zdrowsze od tych ze sklepów.

Wskazówki, jak to dobrze zrobić, znalazłem w necie. Przekonałem się, że to nie wystarczy. W praktyce duże znaczenie mają szczegóły.

Najpierw dobrze jest odpowiednio przygotować zamrażarkę. Dobra okazja, by pozbyć się zbędnego lodu. No i pogrupować pozostałe produkty. Najlepiej, by na owocowe mrożonki przeznaczyć osobną półkę lub dwie.

1. Truskawki z ostrożnością zostały wysypane z pojemników do dużej miski. Piękne. Duże i jędrne.

2. W niej zalane zimną wodą. Od razu przystąpiłem do mycia, a właściwie w miarę solidnego „kręcenia” wodą i przesuwania jej w różnych kierunkach. Było i drugie mycie w zimnej wodzie, bo przywieźli truskawki zebrane prosto z pola i trochę było na nich ziemi.

Uwaga! Mycie nie powinno trwać dłużej, najwyżej 2 minuty. Chodzi o to, by nie utracić zbyt wiele truskawkowych atutów, smaku, zapachu i witaminek.

3. Potem wyłożyłem je na durszlak i do innych naczyń, przedtem otrzepując z wody. Miały tam wyschnąć, a co najmniej solidnie podeschnąć. Wycieranie każdej truskawki z osobna nie ma sensu.

4. Dopiero na tym etapie, tj. po schnięciu, truskaweczki mogą być pozbawione zielonych szypułek. Najlepiej je wykręcić, chyba że szypułki są ściśle przyrośnięte do owocu. Wtedy trzeba ostrożnie je oddzielić.

Na tym etapie segregowałem owoce. Jedne były przeznaczone bezpośrednio do zjedzenia, inne do galaretki, a piękniejsza reszta- na mrożonki. Kto, chce może też zrobić ciasto lub pierogi z truskawkami.

Staranność zawsze jest istotna, by nie uszkodzić truskawek i narazić na zepsucie lub gorszą jakość.

5. Podsuszone i pozbawione szypułek truskawki mogłem przełożyć do odpowiednich wielkościowo pojemników i wstawić do zamrażarki. Co najmniej na 2-3 godziny. W moim przypadku zarażały się tak do rana, czyli ok. 10 godzin. Sen jest bardzo ważny.

Wstępne zamrożenie na swoje znaczenie. Truskaweczki w dalszym ciągu będą miały swój pierwotny kształt. Trochę oszronione. Jak gdzieś pozostało nieco wody z płukania i zlepiły się, łatwo je wtedy oddzielić. Mrożonka to nie przecier truskawkowy. A więc zachęcający wygląd, a później zapach i smak.

Jedna truskawka zamrożona wtedy truskawka była pęknięta. Odłożyłem ją, aby rozmarzła. Okazała się świeżutka, pachnąca i smaczna. Nawet nie puściła soku.

6. Wyjęte po wstępnym zamrożeniu truskawki kolejno ponakładałem do woreczków, po czym szczelnie zawiązałem. Nie można dopuścić do utraty smaku, zapachu, a zapachy innych przechowywanych produktów nie mają prawa przeniknąć do moich truskawek.

Co do mnie, to pakowałem owoce najpierw w jedną siateczkę i zawiązywałem. Potem pakuneczek odwracałem do góry nogami i wtedy opakowywałem jeszcze w drugą siateczkę. Przy pierwszej siatce okazało się, że pozostała niewielka szczelina.

7. W ciągu kilku miesięcy będę wyjmował truskawki. Na placki, galaretki, desery, do lodów.

Smacznego i miłej pracy.

Udostępnij:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window) Facebook
  • Click to share on X (Opens in new window) X
  • Click to share on Reddit (Opens in new window) Reddit
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window) Pinterest
  • Click to share on WhatsApp (Opens in new window) WhatsApp

SkomentujCancel reply

Tagi

atrakcje Wielkopolski ciekawostki dla zdrowia inspiracje kwiaty majówki myśli i wiersze natura dzika Ogród Botaniczny UAM w Poznaniu ojczyste zakątki turystycznie wakacyjne miejscówki wiosna w poszukiwaniu najpiękniejszych miast w Poznaniu wycieczki zabytki Łęgi Rogalińskie

Ostatnie wpisy

  • Galeria murali w Poznaniu 31 lipca 2025
  • „… i wszędzie gdzie będę będzie dolina mojej rzeki.” 30 lipca 2025
  • „Żeglarstwo to jedna z najstarszych form podróży, a zarazem jedna z najpiękniejszych”. 29 lipca 2025
  • XXX Festiwal Słowian i Wikingów w Wolinie 2025 r. 28 lipca 2025
  • Czarna albo grzyby 26 lipca 2025

Archiwum

  • lipiec 2025
  • czerwiec 2025
  • maj 2025
  • kwiecień 2025
  • marzec 2025
  • luty 2025
  • styczeń 2025
  • grudzień 2024
  • listopad 2024
  • październik 2024
  • wrzesień 2024
  • sierpień 2024
  • lipiec 2024
  • czerwiec 2024
  • maj 2024
  • kwiecień 2024
  • marzec 2024
  • luty 2024
  • styczeń 2024
  • grudzień 2023
  • listopad 2023
  • październik 2023
  • wrzesień 2023
  • sierpień 2023
  • lipiec 2023
  • czerwiec 2023
  • maj 2023
  • kwiecień 2023
  • marzec 2023
  • luty 2023
  • styczeń 2023
  • grudzień 2022
  • listopad 2022
  • październik 2022
  • wrzesień 2022
  • sierpień 2022
  • lipiec 2022
  • czerwiec 2022
  • maj 2022
  • kwiecień 2022
  • marzec 2022
  • luty 2022
  • styczeń 2022
  • grudzień 2021
  • listopad 2021
  • październik 2021
  • wrzesień 2021
  • sierpień 2021
  • lipiec 2021
  • czerwiec 2021
  • maj 2021
  • kwiecień 2021
  • marzec 2021
  • luty 2021
  • styczeń 2021
  • grudzień 2020
  • listopad 2020
  • październik 2020
  • wrzesień 2020
  • sierpień 2020
©2025 Fotowędrownik | Powered by SuperbThemes
 

Loading Comments...
 

You must be logged in to post a comment.