Skip to content
Menu
Fotowędrownik
  • O mnie
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Podziękowania
Fotowędrownik

Jabłka w cieście naleśnikowym

Opublikowano 2 lutego 20216 lutego 2021

Od czasu do czasu przygotowuję jabłka w cieście naleśnikowym. Pomaga w tym syn. Robimy je od kilku lat. Mimo to ciągle smakują całej naszej rodzinie. Są jedzone jak jeszcze są zbyt ciepłe. Także później „znikają na zimno”, czyli wieczorem. Zawsze jest ich za mało. Chcę przedstawić je i Wam.

Przybliżony przepis na okazałą porcję dla czterech osób jest:

  • 4 sporej wielkości kwaśne jabłka (boskopy, antonówki, szare renety),
  • 80 dag mąki tortowej,
  • jajko,
  • prawie litr chudego mleka,
  • troszeńkę soli.

Jabłka należy obrać ze skórki, przekroić na połowę, wybrać gniazdo nasienne. Następnie kroimy je na plastry około 1 cm grubości.
Równocześnie z tym trzeba przygotować ciasto naleśnikowe. Idealne ciasto powinno być gęstsze, niż na zwykłe naleśniki.
Oliwa musi być dobrze podgrzana, bo inaczej ciasto przywiera. Smażenie udaje się, gdy jest niebyt szybkie, czyli na niewielkim ogniu.
Najpierw wylewam cienką warstwę ciasta na patelnię. Na niej rozkładam plastry jabłek, jeden obok drugiego. Następnie nalewam jeszcze jedną warstwą ciasta najcieniej, jak się da. Tak smażymy.
Najtrudniej jest przewrócić taki gruby krążek na drugą stronę. Czekam z tym do określonego momentu, gdy zobaczę odpowiedni kolor wierzchniej warstwy. Wtedy podważam całość ze wszystkich stron patelni, a na końcu także od środka spodu. Jeżeli macie jakiś zdatny szeroki, płaski i cienki przyrząd, wtedy za jego pomocą możecie przewrócić grubą zawartość na drugą stronę. Gdy takiego nie macie, trzeba umiejętnie podrzucić całość do góry z równoczesnym skrętem, aby latający placek spadł idealnie na nieupieczoną stronę. Nie można z tym czekać za długo, bo grozi spaleniem ciasta.
Przygotowanie tej potrawy jest dość długie. W moim wykonaniu, około 1-2 godzin. Zrekompensuje to wspaniały smak.
Po upieczeniu podajemy całość z cukrem, dżemem, albo co kto uważa.

Smacznego.

Udostępnij:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Reddit (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on WhatsApp (Opens in new window)

Skomentuj Cancel reply

Tagi

architektura Atrakcje Wielkopolski ciekawostki drzewa dęby folklor futbol amerykański garść inspiracji grzyby historia Jesienne trasy jesień jeziora kościoły kwiaty lato Legenda o początkacj ludzi majówki majówki 2022 morze muzea Ogród Botaniczny UAM parki Podziwiam porady Powiat Poznański ptaki rzeki rękodzieło sport sztuka Tak było Wakacyjne miejscówki Warta Wielkopolski Park Narodowy wiosna W poszukiwaniu najpiękniejszych miast Wrzesień nad Bałtykiem Wspomnienia wydarzenia zamki i pałace zdjęcia nocne zima zwierzęta średniowiecze

Ostatnie wpisy

  • Gdzie jest zima 31 stycznia 2023
  • Reprezentacyjne schody u Degi 28 stycznia 2023
  • Legenda o początkach ludzi odc. 8 27 stycznia 2023
  • Legenda o początkach ludzi odc. 7 25 stycznia 2023
  • Lodowe gwiazdy 23 stycznia 2023

Archiwum

  • styczeń 2023
  • grudzień 2022
  • listopad 2022
  • październik 2022
  • wrzesień 2022
  • sierpień 2022
  • lipiec 2022
  • czerwiec 2022
  • maj 2022
  • kwiecień 2022
  • marzec 2022
  • luty 2022
  • styczeń 2022
  • grudzień 2021
  • listopad 2021
  • październik 2021
  • wrzesień 2021
  • sierpień 2021
  • lipiec 2021
  • czerwiec 2021
  • maj 2021
  • kwiecień 2021
  • marzec 2021
  • luty 2021
  • styczeń 2021
  • grudzień 2020
  • listopad 2020
  • październik 2020
  • wrzesień 2020
  • sierpień 2020

Kategorie

  • Bałtyk i Pomorze
  • Inne
  • Kujawy
  • Lubelszczyzna
  • Małopolska
  • Mazowsze
  • Polska
  • Poznań
  • Śląsk
  • Świętokrzyskie
  • Wielkopolska
  • wspomnienia
  • Ziemia Lubuska
  • Ziemia Łódzka
©2023 Fotowędrownik | Powered by SuperbThemes & WordPress
 

Loading Comments...