Przedstawiam fotorelację z ostatniej imprezy zorganizowanej przez Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, zatytułowanej Wykopki w muzeum. Odbyła się ona 3 i 4 października 2020 roku.
Wszystko zaczęło się na polu ziemniaczanym. Tam czekały ziemniaki, pyry i kartofle. Publiczność okazała się najbardziej przychylna pyrom. Po wykopkach można było zjeść pyry z gzikiem lub wypić kawę zbożową.
Na terenie Muzeum zainteresowało mnie stoisko Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Katedry Warzywnictwa. Z ciekawości kupiłem tam kilka marchwi białych i kalafiora zielonego. Później w domu okazały się smaczne. A sałatka z tej marchwi w połączeniu z jabłkiem, palce lizać.
Każdy mógł znaleźć coś dla siebie, np. słoneczne miody lipowe lub ciemne miody ze spadzi iglastej, wejść na którąś z udostępnionych wystaw, albo posiedzieć obok kwitnących zimowitów i dalii. W Muzeum miejsca jest sporo. Mnie skusiły akurat okazy kolejowe.
Co tydzień w Muzeum odbywa się inna impreza. Można śledzić to na ich stronie internetowej lub FB.
Do zobaczenia.