Roślina ta należy do rodziny astrowatych. Nazwa topinambur pochodzi od brazylijskich Indian Topinamba.
Ojczyzną tej rośliny są tereny Ameryki Północne. W czasach prekolumbijskich była uprawniana przez Indian. W XVII wieku sprowadzono ją do Europy, a wiek później, do Polski. W wyniku rozprzestrzeniania się z udziałem człowieka obecnie porasta inne kontynenty. Łatwo rozmnaża się i szybko rośnie. Ma jadalne bulwy, korzystna dla diabetyków. Uważa się, że bulwy topinamburu są jadalne po odpowiedniej obróbce. W innym wypadku mogą wywoływać niestrawności. Łatwo rozmnaża się i szybko rośnie.
Z tych ostatnich powodów jest uznawana za uciążliwą roślinę inwazyjną wypierającą rodzime gatunki. W XVIII wieku topinambur stracił na znaczeniu jako roślina jadalna na rzecz ziemniaków. W dalszym ciągu był wykorzystywany jako roślina pastewna, lecznicza, a nawet przemysłowa.
Mimo wielu pozytywnych opinii w necie o topinamburze, zalecałbym jednak pewną ostrożność odnośnie jego wartości odżywczych.

