Jutro, czyli 07.07.24 r., w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno – Spożywczego w Szreniawie, ma odbyć się kolejna z imprez plenerowych pn. „Z wiejskiego stołu”. Więcej przydatnych informacji na:
https://muzeum-szreniawa.pl/impreza-plenerowa-z-wiejskiego-stolu-07-07-2024-r/
Zapraszają tam w godzinach od 11.00 do 17.00. Do Szreniawy można dojechać samochodem, pociągiem lub autobusami podmiejskimi z Poznania, a dokładnie z Górczyna.
Wypiek chleba w zabytkowym już piecu chlebowym (na zdjęciu tytułowym). To rzadkość. A jaki smak.
Do tego smaloszek ze skwarkami i ogóreczkiem. Na zdjęciu zadziały się gdzieś ogóreczki. Jakby ktoś je znalazł, proszony jest o informację. W ostateczności można kupić tam chleb, a ogórki dodać w domu.
Zwolennicy nowości kulinarnych także znajdą coś dla siebie. Mi spodobała się „wiejska” pizza z jajkami. Nowa odmiana jajecznicy w stylu włoskim?
W sadzie muzealnym powoli dojrzewają stare odmiany jabłek. Dobrze, że na razie jest zamknięty. Aż strach pomyśleć, coby z nich zostało, gdyby każdy miał tam dostęp. Swoją drogą, Muzeum mogłoby spróbować uprawy takich starych odmian na sadzonki, a później sprzedaży. Chętni do zakupu takich rarytasów znaleźli by się. Niespotykane dziś smaki. A jaka reklama.
Powoli zbliża się czas zapraw. Agrest, porzeczki, jabłuszka, mirabelki, wiśnie i czereśnie. Zapewne dopowiecie o wielu innych.
Zapomniałem o mirabelkach. Potrafią skusić. Prawdziwe słoneczka. Uwaga na wsad.
Miłośników suszenia czeka teraz praca, ale później smakowe rarytasy. To zdjęcie pożyczyłem od Muzeum. Dzięki.
Jak widać, całkiem wiele zostało z dawnych czasów. My również. Wygląda na to, że najporządniejsi ludzie w Polsce, a może nawet na świecie.
Życzę więc wszystkiego najlepszego, no i do zobaczenia.