






Ściślej w Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, niedaleko Poznania. Dzisiaj odbyły się tam specjalne pokazy przygotowania ciasta i wypieku chleba. W zabytkowych piecach chlebowych. Wypiek poprowadził mistrz piekarski, Damian Nowak z Piekarni Wiejskiej w Zębowie. Nie mogłem powstrzymać się przed sfotografowaniem tych wyjątkowych chlebów i ich twórcy.
Cały czas jeszcze widzę te parujące i świeżo upieczone bochny chleba. Chciałoby się od razu urywać kawały i zjadać. Co za zapachy. Jak tu ze spokojem przygotowywać posta na bloga?
Ponadto odwiedziłem zagrodę muzealną, dla mnie już tradycyjne. Stamtąd dwa ostatnie zdjęcia.
Pokazy wypieku chleba we wspomnianym Muzeum odbędą się jeszcze jutro, tj. w niedzielę. Więcej na ich stronie internetowej https://muzeum-szreniawa.pl/pokazy-wypieku-chleba-24-25-wrzesnia/
Do zobaczenia.